Lęborskie Dni Jakubowe 2018

Utworzono: 29-07-2018

W dniach 21 i 22 lipca 2018 w ramach Lęborskich Dni Jakubowych przeżywaliśmy jubileusz 20-lecia patronatu Św. Jakuba Apostoła nad miastem Lęborkiem. Fundacja LHS już po raz drugi brała czynny udział w obchodach święta naszego miasta. I po raz kolejny z ogromnym sukcesem, a świadczy o tym nie tylko zebrana przy tej okazji suma niemal 11 tys. złotych, ale coraz bardziej rosnące  zainteresowanie lokalnej społeczności działaniami Fundacji.

W ciągu dwóch dni nasze stoisko usytuowane przy Palcu Pokoju odwiedziło mnóstwo osób gotowych wspierać nas na wszelkie możliwe sposoby: od wsparcia finansowego, poprzez motywujące i pełne uznania słowa, aż do osobistego zaangażowania włącznie. Atrakcji na naszym stoisku nie brakowało. W kawiarence można było skosztować pysznego domowego ciasta, wypić kawę lub herbatę. Dział "restauracyjny" serwował wyśmienite kiełbaski z grilla, chleb ziemniaczany z domowym smalcem i ogórkiem oraz pierogi ruskie. Była również oferta dla zwolenników kuchni wegetariańskiej: vege-grochówka, hummus i przepyszna pasta z soczewicy. Nie brakowało też atrakcji dla dzieci: koło fortuny z ciekawymi nagrodami, balony i popcorn z niebieskiej maszyny. W mini-sklepiku można było nabyć kolczyki z fundacyjnym logo, przypinki, opaski na rękę oraz własnoręcznie wykonane i przyozdobione przez wolontariuszy świeczniki.

Pragniemy jak zwykle podziękować wszystkim osobom zaangażowanym w pomoc przy organizacji tego pięknego wydarzenia. Lista z akcji na akcję robi się coraz dłuższa, ale mamy nadzieję, że nikogo nie pominiemy. Dziękujemy:

• Organizatorom, szczególnie Panu Marianowi Borkowi i Jackowi Witykowi za udostępnienie nam namiotów
  • Panu Łukaszowi Gniedziejce za udostępnienie całego zaplecza magazynowego
  • Panu Adamowi Sowie z firmy TaniGres z Ługów za ufundowanie kiełbasek na grilla oraz udostępnienie samochodu do przewozu urządzeń
  • Restauracji "Różana" za wypożyczenie stołów, lodówki, termosu do kawy
  • ARiMR w Lęborku za wypożyczenie stołów, krzeseł, lodówki, czajnika i termosów
  • Urzędowi Miasta i FFP za gadżety na loterię
  • Cukierni Wenta z ul. Staromiejskiej za ufundowanie 15 bochenków chleba
  • Państwu Kempa za ufundowanie tortu i 30 chlebów ziemniaczanych
  • Jednej z lęborskiej piekarni, która pragnie pozostać anonimowa za podarowanie 50 bochenków chleba
  • Pani Grażynie Buczek i Janinie Barzowskiej za przygotowanie smalcu.
  • Asi Merchel, naszej nowej Przyjaciółce fundacyjnej, za
  • Moni Gałasiewicz za wspaniałe vege-pyszności: grochówkę, pastę i bigos
  • Wiesławie za ogórki małosolne
  • Agnieszce i Leszkowi za dwie skrzynki jabłek prosto z drzewa
  • Darczyńcom z Lęborka i okolic: Cukiernia Wenta Bożepole, Aleksandra P., Błażej G, Katarzyna Ł., Teresa G, Maryla K., Halina K., Magdalena G., Kamila G.B., Monika N. i wielu innym, za wspaniałe słodkości (ciasta, blok czekoladowy, babeczki, faworki)
  • Jak zwykle wspaniałej i skutecznej Alince za dzielne kwestowanie
  • Jedynemu w swoim rodzaju Dawidowi za kwestowanie do puszki. Zdecydowanie w tym roku Dawid zdobył tytuł Mistrza kwesty :)
  • Waldkowi i Markowi za nienaganną obsługę grilla
  • Adamowi za przygotowanie stosika i transport
  • Pani Martynie i jej koleżance za balony z helem
  • Andrzejowi za wypożyczenie statywu i stołów
  • Naszym przecudownym wolontariuszkom: Basi, Agnieszce, Anecie, Monice, Marzenie za ogromne wsparcie i zaangażowanie
  • Wolontariuszom - młodzieży za przygotowanie świeczników, balonów i kwestowanie
  • Wolontariuszom - dzieciom za obsługę popcornu, loterii, balonów. Zdecydowanie tytuł Wolontariusza LDJ zdobył nasz Maksiu :)
  • Panu Chełminiackiemu z firmy M&P za ufundowanie naczyń jednorazowych
  • Wszystkim naszym Gościom i Darczyńcom za ich niebywałą ofiarność.

Dni Jakubowe za nami, przed nami za niecały miesiąc kolejna akcja (Pożegnanie lata) i kolejna okazja do spotkań, rozmów, wsparcia. Dziękujemy i zapraszamy!

W zakładce Media można przeczytać artykuł i obejrzeć galerię zdjęć autorstwa Marcina Kapeli.

Lęborskie Dni Jakubowe 2018