ZBIERAMY FUNDUSZE NA BUDOWĘ HOSPICJIUM
potrzebujemy 6 mln zł

Aktualności z budowy

29 maja 2021r.

Za nami już 72 dni budowy. Nasze wyobrażenie o domu hospicyjnym urzeczywistnia się. Leje się „chudziak pod posadzki a ściany piwnicy urosły w oczach. Czyż nie pięknie❓

15 kwietnia 2021r.

Minął miesiąc od przekazania placu budowy generalnemu wykonawcy. Co widzimy po tym czasie? Prace posuwają się naprzód. Wytyczone zostały ławy i leje się chudziak 😍 Nasz dom hospicyjny można już sobie wyobrazić na działce. Widzimy kontury 🧱🧱🧱

8 kwietnia 2021r.

Za nami trzy tygodnie budowy hospicjum. Ściągnięto humus i wykopano już dół pod piwnicę. Widzimy już zarys tego, jak z góry będzie wyglądać bryła naszego hospicjum.

19 marca 2021r.

UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE BUDOWY STANU SUROWEGO OTWARTEGO

19 marca 2021r. to historyczny moment dla całej społeczności powiatu lęborskiego i okolic. Dzień, w którym po 1654 dniach zmagań i dążeń tysięcy ludzi dobrej woli rusza budowa stanu surowego otwartego pierwszego w powiecie lęborskim hospicjum stacjonarnego. Uroczystość zainaugurowała uroczysta Msza święta w Sanktuarium św. Jakuba Apostoła, w czasie której przybliżyliśmy wybór świętego Józefa na patrona naszego domu hospicyjnego.

Oficjalna część uroczystości odbyła się w Pogorzelicach na miejscu budowy. Choć pogoda nas w tym dniu nie rozpieszczała, dziękujemy wszystkim wspaniałym Gościom za skorzystanie z zaproszenia i wspólne radowanie się z nami.

Niezmiernie cieszymy się, że przybyli do nas:

• Darczyńcy działki – wierzymy, że ich serca cieszyły się tak jak nasze
  • Dyrektor Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio
    – Pani Anna Jochim-Labuda – osoba, której zawdzięczamy nasze początki, bo to tam w Puckim Hospicjum zaczęła się nasza historia a Ona sama udzieliła ogromnego wsparcia
  • Konsultant Wojewódzki w dziedzinie medycyny paliatywnej – dr n. med. Pani Aleksandra Modlinska – dzięki ogromnemu wsparciu Pani Doktor i zespołu Sopockiego Hospicjum otrzymaliśmy ogrom wskazówek praktycznych w zakresie całego rozplanowania wszystkich pomieszczeń w naszym domu.
  • o. Roman Zioła– franciszkanin, były proboszcz w Sanktuarium św. Jakuba i nasz przyjaciel

Dziękujemy za obecność naszemu architektowi, inspektorowi nadzoru, generalnemu wykonawcy i całej ekipie budowlanej, przedstawicielom Hospicjum Domowego św. Franciszka z Asyżu w Lęborku, władzom samorządowym, radnym, duszpasterzom, przedstawicielom firm i instytucji, szkół i przedszkoli, organizacjom pozarządowym, naszym przyjaciołom i rodzinom, wolontariuszom i mieszkańcom Pogorzelic, mediom lokalnym.

Celem wsparcia merytorycznego powołaliśmy Radę Mentorów Budowy, w skład której wraz z Darczyńcami działki weszli i zgodzili się tę rolę pełnić: Pan Adam Klasa – Prezes Farm Frites Poland S.A., Pan Marek Stawski – Prezes Profarm Lębork Sp. z o.o., Pan Wacław Markowiak – Prezes Zakładów Wytwórczych Aparatów Elektrycznych ZWAE Sp. z o.o.

Punktem kulminacyjnym całego wydarzenia było odczytanie i podpisanie Aktu Erekcyjnego a następnie złożenie go razem z innym pamiątkami w kapsule czasu, która została wmurowana w fundament kaplicy przy naszym domu hospicyjnym.

10 luty 2021r.

UZYSKANIE POZWOLENIA NA BUDOWĘ

W dniu 10 lutego 2021r. została wydana decyzja Nr 69/21 o zatwierdzeniu pozwolenia na budowę lęborskiego hospicjum stacjonarnego w Pogorzelicach. To krok milowy dla nas, naszych Darczyńców ale przede wszystkim moment niezwykle ważny dla całego zespołu Szpilewicz Architekci. Ogromnie dziękujemy za całą dotychczasową pracę również wszystkim projektantom branżowym. Pragniemy podkreślić, że projekt hospicjum stacjonarnego o wartości ok. 350 tysięcy złotych powstał dzięki zaangażowaniu całego zespołu pro publico bono.

5 luty 2021r.

PODPISANIE UMOWY Z GENRALNYM WYKONAWCĄ

Miło nam poinformować, że w dniu 5 lutego br. podpisaliśmy umowę na realizację stanu surowego otwartego lęborskiego hospicjum stacjonarnego z Generalnym Wykonawcą – Zakładem Usług Budowlanych „Jan Krefta” z Ługów koło Lęborka. Z ramienia fundacji umowę podpisywał Zarząd w osobach: Agata Kozyr – Prezes Zarządu i Joanna Raczyńska – Wiceprezes Zarządu.

Kierownikiem budowy z ramienia Generalnego Wykonawcy został Pan Roman Trzebiatowski. Funkcja Inspektora Nadzoru Inwestorskiego została powierzona Panu Piotrowi Kłosowskiemu.

Zaczynamy od budowy SERCA HOSPICJUM, na które składa się:

• 10 pokoi jednoosobowych dla chorych (każdy pokój ma własną łazienkę i wyjście na mini-ogródek) dzięki temu zapewnimy najwyższą jakość intymnego przeżywania wspólnych chwil chorego i jego rodziny.
  • zaplecze administracyjno-techniczno-zabiegowe ten piękny teren umożliwia nam uwzględnienie wszystkich uwag naszych przyjaciół z innych placówek hospicyjnych i maksymalne wykorzystanie przestrzeni dla potrzeb przechowywania tego, co później będzie niezbędne w działalności domu
  • całe zaplecze sanitarno-socjalne dla gości domu hospicyjnego, personelu, wolontariuszy
  • własna kuchnia by spełniać marzenia kulinarne
  • kaplica by towarzyszyć duchowo
  • na poddaszu będą zlokalizowane pokoje dla rodzin i bliskich chorego, którzy w tym trudnym czasie zechcą wspólne chwile spędzić w Pogorzelicach.

Ten piękny teren pozwala nam w przyszłości modułowo dobudowywać kolejne pokoje. Na wizualizacji widać kontury budynków, które mogą po kolei powstawać w kolejnych latach (już same pokoje). Koszt wykonania stanu surowego otwartego wynosi 3.000.000 PLN. Czas realizacji zawiera się w miesiącach marzec-październik 2021, tj. w 224 dniach.